Priopćenje za javnost: Dodatnih 130 milijuna eura za izgradnju optičke mreže RUNE u ruralnim područjima

Sežana, Matulji (15.3.2021) – Projekt RUNE, u sklopu kojeg se gradi širokopojasna optička mreža u ruralnim područjima Slovenije i dijelovima Hrvatske, podržale su četiri velike europske banke sredstvima u iznosu od 130 milijuna eura.

Kommunalkredit Austria AG, Norddeutsche Landesbank Girozentrale (Nord LB), EBRD i Erste Group Bank AG u prvim danima ožujka zaključile su višemjesečne pregovore potpisivanjem ugovora kojim se obvezuju uložiti dodatnih 130 milijuna eura u projekt RUNE. U sklopu potonjeg gradi se širokopojasna optička mreža u ruralnim područjima Slovenije i u dijelovima Hrvatske (Primorsko-goranska i Istarska županija). U Sloveniji je namjera pokriti preko 200.000 adresa a u Hrvatskoj gotovo 150.000. Do danas je u obje zemlje pokriveno ukupno 90.000 adresa. Nakon samo tri mjeseca uspjeli su operatorima usluge omogućiti pristup širokopojasnoj mreži kao i sve ostale pogodnosti koje ona donosi za više od 1000 korisnika.

»Veoma smo zadovoljni što smo osigurali dodatna financijska sredstva. Naš cilj ostaje isti – izgraditi širokopojasnu optičku infrastrukturu koja će omogućiti pristup Internetu u područjima koja su prečesto zanemarena od strane drugih davatelja usluga. RUNE je dio rješenja za ova područja. Uz potporu CEBF-a, a sada i poslovnih banaka, moći ćemo nastaviti rasti i širiti projekt«, rekao je mag. Stojan Nikolić, direktor tvrtke RUNE Enia d.o.o. i RUNE Crow d.o.o., koji vodi projekt RUNE za Sloveniju i Hrvatsku.

Izzet Guney, izvršni direktor tvrtke Cube Infrastructure Managers, dodao je: »Smatram dobivena sredstva kao veliki uspjeh koji će omogućiti da projekt RUNE postigne svoj cilj. CEBF će podržati tvrtku u promicanju razvoja visokokvalitetnih optičkih mreža koje će omogućiti veću povezanost i građanima i poduzećima diljem Europe.«

Izgradnja mreže RUNE u Hrvatskoj trenutno se odvija na nekoliko područja. Tamo gdje je već izgrađena mreža između naselja (tj. primarna mreža), već se gradi mreža prema korisnicima (tj. sekundarna mreža) i korisničke veze i povezuju korisnike na mrežu. U nadolazećim tjednima i mjesecima projekt će se nastaviti i na drugim područjima.

O projektu RUNE
Projekt RUNE prvi je i trenutno jedini prekogranični projekt na razini EU koji povezuje teritorije nekoliko država članica ultrabrzom širokopojasnom optičkom infrastrukturom, koji je dobio sredstava iz privatnog Connecting Europe Broadband Funda (CEBF). Potonji je većinski vlasnik tvrtke Rune Group S.A., koja posjeduje RUNE Enia (Slovenija) i RUNE Crow (Hrvatska).
Početkom prosinca 2019 projekt RUNE dobio je nagradu EU Broadband Award kao najbolji projekt u kategoriji.

Više informacija o projektu RUNE: www.ruralnetwork.eu

Kontakt za medije:
Tina Ambrožič